Potřebná péče pro lidi s těžším postižením

V Chráněném bydlení Fara (Slapy) poskytuje Portus Praha celoročně služby klientům s mentálním znevýhodněním, mezi které patří mnoho těch se závažnější mírou postižení, vyšším věkem či dalšími zdravotními komplikacemi. A další zájemci na poskytnutí této sociální služby s 24hodinovou asistencí čekají. Abychom mohli takovým klientům poskytovat optimální péči, pracujeme na transformaci Chráněného bydlení Fara v Domov pro osoby se zdravotním postižením (DOZP).

Proč DOZP

Na Slapech disponujeme dvěma objekty s různým typem asistence (24hodinová a 10hodinová). Důraz vždy klademe na individuální přístup a na maximální možnou samostatnost a soběstačnost klientů, proto je klientům k dispozici řada návazných edukačních i pracovních programů. Současně velmi podporujeme rozvoj terénních služeb a klienti, kteří jsou schopni bydlet ve svém bytě za podpory pouze terénního asistenta, se již lépe aklimatizovali, a uvolnili tak kapacitu v našich chráněných bydleních.

Tím se nám zcela proměnila klientela především v Chráněném bydlení Fara s 24 hodinovou asistenční službou a o tento typ služby je nyní velký zájem. V současné době stále více narážíme na problém, že naši klienti vlivem věku nebo vyšší závažnosti svého postižení potřebují intenzivnější péči. Nejčastěji to bývá v důsledku zhoršení zdravotního stavu nebo vzhledem k časté kombinaci mentálního postižení s poruchami autistického spektra (více než 40 % lidí s mentální handicapem). V lokalitě Středočeského kraje Praha-Západ vhodné zařízení komunitního typu pro lidi s těžším postižení dosud chybělo.

Výzvy transformace

Tento typ klientů vyžaduje již větší péči a jsou zde nové nároky na větší personální nasazení, zvýšené provozní náklady a také potřeba většího zapojení externích služeb zdravotnických. V současné době již komunikujeme s krajem o zvýšené finanční podpoře pro tyto klienty a od roku 2024 máme zažádáno o transformaci služby na DOZP, kde je již větší finanční podpora.

Do té doby byly náklady ke zvládnutí zvýšených nároků klientů dofinancovány z Humanitárního fondu a Sociálního fondu regionu Brdy-Vltava.  Finanční podporu se snažíme získat také od individuálních dárců, a to především pomocí dárcovského webu Mentální obohacení (www.mentalniobohaceni.cz), kde mohou lidé přispívat na konkrétní projekty sociálních služeb. Jedním z těchto projektů aktuálně je právě Potřebná péče pro lidi s těžším postižením. Vzhledem k tomu, že je péče o klienty s těžší formou postižení skutečně nákladná, každý sponzor nebo dobrovolník je vítán s otevřenou náručí.

Co je potřeba

Kromě nových nároků na větší personální nasazení a s tím souvisejících zvýšených provozních nákladů (nejen mzdových, ale i dalších, například na pohonné hmoty či energie) potřebujeme klientům s náročnějšími potřebami zajistit externí zdravotnické služby, jako je ergoterapie, kanisterapie, hipoterapie či odborná podpora pro klienty s PAS. Zajistit je třeba také odborná školení pro asistenty.

Nová služba bude vhodně naplňovat potřeby stárnoucích klientů a klientů s těžším postižením. I oni si zaslouží maximální možnou kvalitu života. Věříme, že všechny výzvy s pomocí dobrovolníků, individuálních dárců a institucí zvládneme a transformací Chráněného bydlení Fara na DOZP zajistíme mnoha lidem s těžším mentálním postižením takovou péči, jakou potřebují a zaslouží si.

(Portus Praha, z.ú.)

Mohlo by se vám líbit

Jak si vybrat sluneční brýle

V nedávném článku jsme řešili, jak si vybrat správné plavky. Dnes se zaměříme na další módní doplněk, který k létu neodmyslitelně patří. I když to není úplně přesné. Sluneční brýle jsou mnohem více, než jen módním doplňkem. Že chrání náš zrak před škodlivými účinky slunečního záření, to asi všichni víme. Ale umíme si správě vybrat […]

Krásná slova i tóny: Nesmrtelný hrabě a fujara

Autorské čtení z románu Kristýny Freiové Nesmrtelný hrabě (vydala Fortuna Libri, 2017) doprovodilo 1. srpna v Literární kavárně Týnská živé hudební vystoupení fujaristy a multiinstrumentalisty Swetji. Ze svého druhého románu zaplněnému salonku předčítaly jak sama autorka, tak Marcela Freiová. Vybrané úryvky z románu o mýty opředeném hraběti de Saint-Germain poutavě doplnily kouzelné tóny fujary. V […]

Jak si vybrat ty správné nové plavky?

I když se jako na potvoru se začátkem školních prázdnin ochladilo, léto je tady. Ať už si počkáte, až v našich končinách teploměry vystoupají zase ke koupání příznivějším teplotám, nebo vyrazíte za žhavým sluncem někam k moři, rozhodně si zasloužíte nové plavky. Přinášíme vám pár tipů, jak si letos vybrat tak, abyste se svým nákupem […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..